Saturday, June 11, 2011

Bara Cinta Canberra

Sudah lama saya tidak mengulas buku. Kali terakhir adalah pada tahun lepas untuk seorang teman dan saya mendapat buku IMAM sebagai hadiah. Ya, itu kenangan yang cukup manis. Jadi, kali ini untuk Bara Cinta Canberra oleh Ilham Hamdani. Saya kira pertemuan dengan buku ini sesuai buat saya yang sedang kusut dan dilanda berbagai keserabutan. Terima kasih, ya Allah. Saya berfikir, mengapa bara cinta? Apa cinta itu seperti bara? Hangat tetapi tiba-tiba boleh menjadi marak menjadi api besar. Mungkin penulis mahu menggambarkan yang cinta itu begitu sederhana,kadang menyala perlahan, kadang marak dengan tiba-tiba dan kadang boleh padam terus.


Begitu banyak nilai dalam novel ini hingga saya jadi tamak pula untuk mengulas semua. Secara ringkasnya, buku ini mengisahkan Hakimi, seorang pemuda lulusan Australia National University dalam jurusan kejuruteraan tetapi memilih untuk menjadi kerani di Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Australia di Canberra.

Hakimi membawa diri ke Canberra, Australia kerana hatinya terluka. Ayah Nia Suraya, seorang ternama, menolak lamaran Hakimi untuk Nia malah menghina-hina pula taraf Hakimi dan Nia Suraya yang tidak sedarjat. Hakimi juga gagal mendapat pekerjaan di Malaysia dan sudahlah jatuh ditimpa tangga, ibu Hakimi pula kembali ke rahmatullah. Hakimi ternyata tidak betah menghadapi semua kegagalan dan kesedihan lalu memilih untuk lari ke sana.
Sayang, dia lari bukan untuk mencari kekuatan dari Tuhan tetapi dia alpa dan menyalahkan Tuhan. Dia meneguk arak dan berpeleseran dengan gadis –gadis untuk merawat hati yang hancur. Lantas Tuhan menemukan dia dengan makcik Marwa, seorang wanita Palestin yang berhati tabah walaupun berkerusi roda. Makcik Marwa menasihati Hakimi saban hari, membisikkan kata-kata hikmah berupa ayat Quran dan cerita tentang ketuhanan. Kata-kata dari Makcik Marwa cukup membuai dan indah sehingga saya juga berasa seperti dinasihati wanita itu.

Antara kata-kata makcik Marwa ialah “ Apabila kita mencintai bunga yang cantik, bunga itu kemudiannya akan layu, gugur dan seterusnya mati. Sebaliknya, kalau kita mencintai Tuhan, sedarlah bahawa Tuhan itu sentiasa hidup, tidak mungkin mati dan Tuhan itu sentiasa, pasti…mencintai kita, anakku.”
Dan lagi “ Di balik setiap kesulitan itu ada kegembiraan. Bukankah orang selalu berkata, di balik awan kelabu ada sinar bercahaya. Cumanya kita harus bersabar. Itulah ubat yang paling mujarab,anakku.

Konfliknya, Hakimi ditimpa kemalangan dan saat itu dia betul-betul bertaubat dan lalu ditemukan pula oleh Tuhan dengan Izzudin Al-Qassam, anak saudara Makcik Marwa. Ukhwah yang terjalin dengan pemuda cacat itu sungguh-sungguh menyedarkan Hakimi yang terleka dalam mencari Tuhan. Izzudin kehilangan kedua belah kakinya semasa berjuang di Palestin menentang Zionis dan mata kanannya juga cacat tetapi dia tetap ketagih syahid, setiap hari menyesali nasib kerana tidak terkorban bersama-sama adik beradiknya yang lain di Palestin dan dalam kepayahan begitu, dia masih mampu mengajar bekas pelajar-pelajarnya secara internet konferensi dan macam-macam lagi usaha untuk menambah amalnya.

Sebenarnya cerita dalam buku ini bukanlah begitu luar biasa. Ada banyak cerita tentang keinsafan, taubat dan cerita cinta yang tidak kesampaian di luar sana tetapi keistimewaan buku ini terletak pada plot yang kemas, bahasa yang cukup indah dan cantik tersusun. Penuh falsafah dan cerita-cerita yang menyeronokkan. Langsung tidak membosankan.

Oh, cerita cinta jangan dilupakan. Sepanjang proses Hakimi mencari Tuhan,dia juga perlu untuk membuat pilihan antara Nia suraya, gadis berwajah sesegar embun pagi atau Melissa, secantik bulan penuh. Dua-dua menawar cinta dan Hakimi tersepit di antara kenangan semalam bersama Nia Suraya dan buruan cinta dari Melissa. Ya, anda perlu baca buku ini untuk mengetahui siapa yang Hakimi akan pilih. Ah, terlalu banyak peristiwa dan antaranya bagaimana ayah Nia Suraya diberi balasan oleh Tuhan, Nia suraya diculik dan macam-macam lagi. Semuanya tersusun dengan cukup baik dan terlalu banyak ilmu dalam sebuah buku.

Saya cadangkan anda memilikinya. Rasai lazatnya cerita yang dihidangkan. Cukup manis sehingga saya jadi terliur dengan nikmat yang Hakimi perolehi sepanjang dia mencari Tuhan. Saya juga jadi lebih terdorong untuk mencari cinta Tuhan sungguh-sungguh dan mahu mengajak anda semua merasai apa yang saya rasakan. Buat yang sedang patah hati atau terluka, masih mencari arah tuju hidup atau diganggu celaru, buku ini sesuai untuk anda. Bacalah dengan penuh penghayatan dan dengan nama Tuhan yang menciptakan, insyaAllah masuk dalam jiwa.


1 comments:

Siti Salha Rosman said...

Akak dah baca buku ni hujung tahun lepas. Setuju dengan kata Hannan, "carilah cinta Tuhan, kemudian kau akan ketemu cinta hamba"

Tapi, akak tak berapa berminat dengan konflik akhir, di mana ada babak penculikan Nia Suraya. Babak tu takde pun tak apa rasanya, membuatkan cerita jadi sarat pulak. Kenapa perlu ada adengan tembak menembak tu. Ending dengan kisah cinta mereka sudah lah. Ops! Terlebih sudah. Hehe...