Thursday, June 2, 2011

kematian itu pasti.

Jiran depan rumah saya telah meninggal dunia semalam. Dia, allahyarham mengalami kemalangan jalanraya. Memang kalau sudah ditakdirkan Tuhan, sesuatu akan tetap terjadi tanpa lengah sesaat pun. Arwah mahu menghantar kawan ke tempat kerja dan pelik, kali ini dia yang membonceng. Lantas kerana itu apabila kawannya brek mengejut, dia tercampak dari motor dan aduh, helmetnya juga longgar, tercabut dan kepala menghentak jalan.

Saya kira hentakan itu sangat kuat kerana tulang mukanya remuk dan mencucuk otak. Kata emak, tubuhnya langsung tidak ada luka kecuali tangannya yang sedikit calar. Arwah berada di hospital dari 1 Jun dan menghembuskan nafas terakhir pada 2 Jun. Tuhan itu maha penyayang kerana arwah tidak menanggung kesakitan terlalu lama.

Pilu menyelubungi hati dan perasaan kerana arwah langsung tidak sedarkan diri untuk melihat wajah ayah, ibu dan adik tunggalnya sebelum pergi. Lebih sebak lagi apabila ibunya beriya-iya bercerita yang arwah baru mendapat gaji, membeli seluar baru, beg duit untuk adiknya dan sibuk bertanya-tanya bila dia boleh menikah. Aduh, pilu sekali. Adiknya meraung-raung dan marah-marah tidak dapat menerima kenyataan yang abangnya berkeadaan sebegitu.

Arwah berumur 23 tahun dan sedang melanjutkan pelajaran dalam bidang animasi di UiTM. Walaupun saya tidak pernah bercakap dengan arwah, tetapi pemergian dia tetap dirasai dan menginsafkan. Terasa umur yang muda ini tidak memberi makna apa-apa kerana ajal boleh menjemput bila-bila. Saya bersyukur kerana berita ini membuatkan saya lebih beringat-ingat tentang kematian dan berusaha keras-keras untuk melakukan persiapan untuk menghadapi kematian dan akhirat.

Minta tolong kalian untuk menyedekahkan al-fatihah untuk arwah ya.

0 comments: